ce ai dori sa gasesti..?

miercuri, 23 octombrie 2013


Tabelul face referire la valoarea procentuală a fiecărei substanțe nutritive per 100 gr de aliment raportat la necesarul zilnic (%DV). Valorile prezentate în tabel sunt valori maxime, asimilarea substanțelor nutritive fiind strâns legată de capacitatea de absorbție a organismului precum și de modalitatea de preparare a alimentului. Însă informațiile pot fi foarte utile în special celor care au optat pentru un stil alimentar vegetarian.
Vitamina A caise (40%), broccoli (12%), pepene galben (70%), morcovi (330%), dovleac (104%), spanac (209%),  ficat de vițel (1500%), cartofi dulci (400%), pepene (11%), papaya (20%), fasole verde (15%), varză (150%), sparanghel (15%), nap (152%), grapefruit (15%), ardei (60%), praz (34%), roșie (17%), pătrunjel (13% 2 linguri), salată verde (170%), prune uscate (25%), cătinărubarbă (4%), smochinemango
Vitamina B1 semințe de in (100%), migdale (45%), semințe de susan (45%), semințe de floarea soarelui (105%), sparanghel (60%), linte (10%), fasole uscată (10%), usturoi (16%), cătinăsmochinemango
Vitamina B2 ficat de vițel (180%), soia (14%), ouă (30%), dovlecel (9%), ciuperci (15%), cătinăsmochinemango
Vitamina B3 ficat de vițel (70%), alune (60%), pui (70%), curcan (40%), ciuperci (22%), pește, porumb (10%), mango
Vitamina B5 ficat de vițel (70%), ouă (10%), avocado (15%), ciuperci (19%), porumb (10%), soia, semințe de floarea soarelui, cereale integrale, germeni de grâu, mazăre, alunemango
Vitamina B6 ficat de vițel (45%), cartofi dulci (15%), cod (20%), semințe de floarea soarelui (60%), pui (35%), curcan (30%), cartofi (15%), ardei (15%), praz (10%), avocado (13%), usturoi (68%), dovlecel (11%), cătinămango
Vitamina B9 cătină, smochine
Vitamina B12 ficat de vițel (1450%), somon (90%), sardine (290%), cod (15%), ouă (20%), vită (40%), scoici, borș de casă, murături, rejuvelac, lapte și produse din lapte
Vitamina B17 sâmburi de caisă, caise, mei, hrișcă, fasole, măcriș, mure, migdale, semințe de dovleac
Antioxidanți avocado, sfeclă roșie, fructe de pădure, broccoli, varză, morcovipește, usturoi, struguri, ceai verde, nuciceapă, ardei iute, prune, stafide, semințe, cartofi dulci, roșie, măcriș, germeni de grâu, lămâieafine
Vitamina C caise (15%), mere (12%), broccoli (135%), pepene galben (60%), dovleac (16%), cartofi dulci (35%), pepene (10%), papaya (100%), mazăre (23%), fasole verde (20%), varză de bruxelles (140%), conopidă (85%), ceapă (15%), cartofi (15%), varză (57%), banane (15%), sfeclă roșie (12%), nap (30%), grapefruit (64%), portocală (88%), căpșuni (100%), ardei (200%), praz (20%), ananas (80%), roșie (20%), avocado (16%), kiwi (130%), usturoi (60%), dovlecel (28%), lămâie (76%), prune (18%), zmeură (50%), pătrunjel (17% 2 linguri), salată verde (37%), afine (20%), cătinărubarbă (15%)
Vitamina D somon (120%), sardine (110%), ulei de pește, ouă (10%), ciuperci (6%)
Vitamina E migdale (135%), semințe de floarea soarelui (180%), germeni de grâu, cătină
Vitamina F cătină
Vitamina K spanac (616%), morcovi (17%), soia (23%), mazăre (32%), fasole verde (17%), varză de bruxelles (210%), conopidă (20%), varză (85%), sparanghel (60%), castravete (20%), nap (460%), praz (60%), fasole uscată (10%), avocado (26%), țelină (35%), struguri (16%), alge (80%), prune (10%), zmeură (10%), pătrunjel (155% 2 linguri), salată verde (120%), afine (30%), cătină
Vitamina P cătină
Magneziu semințe de in (100%), migdale (75%), semințe de susan (90%), caju (75%), soia (20%), semințe de floarea soarelui (80%), semințe de dovleac (150%), quinoa (40%), hrișcă (12%), mei (10%), secară (30%), orez brun (10%), fasole uscată (10%), alge (30%), ciuperci (6%), lămâiecătinăprune
Calciu lapte de vacă 2% (12%), semințe de susan (100%), iaurt (18%), nap (13%), usturoi (25%) , alge (16%), scorțișoară (5% 2 linguri), brânză, somon, sardine, creveți, semințe de mac, prune uscate, cartofi, pudră de roșcove, soia, migdale, ciuperci, morcovi, creson, semințe de in, pește, ouă, legume verzi și alte plante cu frunze verzi, fasole, mazăre, quinoa, semințe de susan, citrice, cătinărubarbă (10%), prunesmochine
Fier semințe de susan (80%), soia (29%), semințe de dovleac (45%), măsline (18%), semințe de chimion (15% o lingură), sparanghel (12%), praz (10%), linte (17%), fasole uscată (12%), năut (13%), alge (15%), pătrunjel (3% 2 linguri), gulbenuș de ou, scoici, alge, toate plantele cu frunze verzi, broccoli, mazăre, sfeclă roșie, fructe uscate, cereale, mei, orezpeștelămâieafinecătinărubarbăprunemango
Mangan spanac  (46%), cartofi dulci (25%), semințe de in (250%), migdale (135%), semințe de susan (135%), caju (75%), nuci (160%), alune (105%), grâu integral (30%), soia (40%), semințe de floarea soarelui (105%), semințe de dovleac (220%), mazăre (28%), fasole verde (12%), quinoa (100%), banane (15%), hrișcă (20%), sfeclă roșie (20%), mei (13%), ovăz (25%), orz (15%), orez brun (45%), spelta (115%), căpșuni (20%), praz (24%), ananas (46%), linte (17%), fasole uscată (21%), năut (51%), struguri (35%), usturoi (90%), zmeură (40%), ciuperci (13%), afine (20%), smochine
Acid folic spanac (36%), broccoli (14%), ficat de vițel (90%), alune (60%), semințe de floarea soarelui (60%), conopidă (15%), quinoa (40%), sparanghel (12%), sfeclă roșie (30%), nap (28%), ardei (10%), praz (15%), linte (45%), fasole uscată (32%), avocado (20%), năut (42%), alge (45%), pătrunjel (3% 2 linguri), salată verde (31%)
Potasiu cartofi dulci (15%), cartofi (15%), banane (12%), sfeclă roșie (12%), vânătă (6%), fasole uscată (12%), avocado (15%), dovlecel (8%), ciuperci (10%), lămâieafinecătinărubarbăprune , smochine (20%), mango
Fosfor ficat de vițel (45%), semințe de in (50%), migdale (45%), semințe de susan (60%), caju (60%), soia (23%), ouă  (30%), iaurt (10%), semințe de floarea soarelui (60%), semințe de dovleac (120%),pui (25%), curcan (20%), quinoa (40%), mei (10%), orz (10%), linte  (17%), fasole uscată (13%), năut (15%), usturoi (16%), lămâieafinecătinărubarbăsmochine
Cupru ficat de vițel (800%), semințe de in (50%), migdale (60%), semințe de susan (219%), caju (105%), nuci (80%), alune (60%), semințe de floarea soarelui (90%), orz (15%), spelta (35%), nap (13%), linte (12%), fasole uscată (10%), năut (17%), afinemango
Zinc ficat de vițel (80%), semințe de susan (45%), semințe de dovleac (45%), curcan (15%), vită (40%), spelta (25%), lămâieafine
Seleniu somon (60%), semințe de susan (45%), cod (70%), ouă (40%), semințe de floarea soarelui (80%), pui (40%), curcan (50%), ovăz (7%), secară (150%), orz (25%), orez brun (12%), usturoi (20%), ciuperci (10%), rubarbă
Iod lapte de vacă 2% (16%), ouă (30%), iaurt (23%), alge (1380%), ulei de pește, pește, semințe de floarea soarelui
Proteine ficat de vițel (60%), somon (50%), sardine (45%), alune (45%), cod (50%), soia (30%), ouă (20%), semințe de dovleac (45%), pui (65%), curcan (65%), vită (50%), spelta (30%), linte (17%), fasole uscată (16%), năut (17%), drojdia inactivă, lămâie
Fibre mere (10%), morcovi (14%), cartofi dulci (15%), semințe de in (100%), semințe de susan (45%), grâu integral (17%), soia (23%), mazăre (20%), fasole verde (12%), varză (10%), banane (12%), hrișcă (10%), sfeclă roșie (15%), secară (60%), orz (25%), spelta (30%), nap (13%), vânătă (10%), linte (30%), fasole uscată (25%), avocado (26%), năut (30%), pară (12%), zmeură (30%), porumb (12%), afine (12%), rubarbă (8%), o prună (4%), smochinemango
Amino-acizi esențiali somon (50%), sardine (90%), semințe de in (1000%), nuci (376%), cod (10%), soia (23%), semințe de dovleac, floarea soarelui și susan și uleiurile presate la rece extrase din aceste semințe, cătinăsmochine
Triptofan ficat de vițel (120%), cartofi dulci (15%), somon (90%), sardine (80%), semințe de in (90%), migdale (60%), semințe de susan (105%), caju (75%), alune (90%), cod (80%), soia (70%), ouă  (50%), semințe de floarea soarelui (90%), semințe de dovleac (150%), pui (110%), curcan (100%), cartofi (10%), vită (50%), quinoa  (40%), hrișcă (14%), mei (12%), secară (40%), orz (17%), linte  (25%), fasole uscată (32%), năut (27%), usturoi (24%), alge (15%)
Molibden soia (100%), ouă (20%), castravete (7%), vânătă (6%), praz (6%), roșie (6%), linte (90%), fasole uscată (100%), năut (100%), dovlecel (16%)
Sulf afine
Crom afine
Sodiu cătină, smochine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu